KD Zliv - kulturní dům / společenský sál / kultura / restaurace / kino / bowling / catering / svatby / plesyKD Zliv - kulturní dům / společenský sál / kultura / restaurace / kino / bowling / catering / svatby / plesyKD Zliv - kulturní dům / společenský sál / kultura / restaurace / kino / bowling / catering / svatby / plesyKD Zliv - kulturní dům / společenský sál / kultura / restaurace / kino / bowling / catering / svatby / plesy

 

Polední menu

Polední menu dočasně zrušeno

Pondělí: ZAVŘENO

Polévka:
Menu1:
Menu2:

Úterý

Polévka:
Menu1:
Menu2:

Středa

Polévka:
Menu1:
Menu2:

Čtvrtek

Polévka:
Menu1:
Menu2:

Pátek

Polévka:
Menu1:
Menu2:

Vytisknout aktuální polední menu

Chci dostávat jídelníček e-mailem:

Jaro

Jaro je období nového růstu, nový život, energie, která stoupá. Přizpůsobit se novému období je přirozené jak pro tělo, tak pro duši. Je dobré se otevřít novému příchodu, nebránit se ničemu novému, opustit strnulost zimních nálad a pouštět do života novou energii a to jak přes duši, tak přes ústa a trávicím traktem.
Biologické jaro začíná již dříve, než kalendářní a to v půlce února. Dle čínské medicíny, máme šanci se na jaře zbavit všeho starého a nepotřebného. Tedy, je dobré najít síly na nové začátky a postupy v jídelníčku. Jaro je výborné období i pro očistu našeho trávení.

Nejvíce ohroženým orgánem je v březnu žlučník a v dubnu játra.


Co jíst
Jak po celý rok, tak na JAŘE….jíme sezónní zeleninu, čerstvou zeleninu nejlépe z našeho pásma, vařené obiloviny a méně luštěnin než v zimním období. Po zimě dočerpáváme zelené potraviny, kterými doplňujeme jídlo: pažitka, petržel, řeřicha setá, mladé listy pampelišek, sedmikrásky, ptačinec, popenec, česnek medvědí, polníček, listy kopřiv. Nejlépe a snadno dostupným zdrojem vitamínů jsou klíčky, naklíčená semena, zkrátka čerstvé vitamíny, které nám doplní sílu, abychom nebyli unavení a nepodléhali chřipkám.
Pokud seženeme kvalitní první jarní zeleninu, snažíme se z ní vytvořit „fresh“ saláty a přidávat velmi vzácnou, pro nás notoricky známou rostlinu ředkvičku.
Pokud se chceme chovat velmi preventivně, nezapomene na kvašenou zeleninu – tzv. pisckles.
Na jaře omezíme tuky, smažené a grilované pochutiny, příliš slaná a kořeněná jídla, abychom nezatěžovali játra. Méně pečeme a více vaříme ve vodě, napařujeme a dusíme.


Co pít
Pro podporu žlučníku, který je v březnu nejvíce ohroženým orgánem pomůže po ránu skelníce teplé vody s citronem (vypité nalačno). Stejně tak tento nápoj pomůže játrům, které jsou na předním místě ochrany v dubnu.
Stejně jako po celý rok se na jaře doporučuje neperlivá, neslazená voda, nejlépe vlažná. Jsou vhodné i bylinné čaje, které pět mohou podpořit očistu, pročištění a dají možnost nové energii v těle. Je vhodné pít i čaje ovocné, které připravujeme z čerstvě narašených pupenů, ovocných keřů (maliník, rakytník, ostružiník, šípek a černý rybíz). Pupeny jsou zdrojem nového života, je v nich veliká síla. Je to v podstatě takový elixír mládí.

Citace:
HOFHANZLOVÁ, J., Zdravě jíme, nevaříme, Havlíčkův Brod, in Judita Hofhanzlová,2016. ISBN 978 – 80- 903971-3-2.
Jirásková V., M., Léčivá domácnost, Praha: Eminent, 2016. ISBN 978- 80- 7281- 507-4.
Víme, co jíme – dostupné z: www.jimejinak.cz
Svatoján – dostupné z: http://kucharkazesvatojanu.blogspot.cz/